Conclusions Generals ITworldEdu7

«Aprenent amb la tecnologia« 25 i 26 de Febrer de 2015

Innovar pedagògicament amb el suport TIC implica que les escoles elaborin plans estratègics

Aquesta és una de les conclusions de l’ItWorldEdu, que amb el títol «Aprenent amb la tecnologia» enguany ha marcat un punt d’inflexió postulant-se com l’esdeveniment anual de referència del sector tecnològic educatiu i una plataforma de debat i reflexió i reivindicació de l’aplicació de les noves tecnologies a l’aula per situar les TIC per l’educació en una de les prioritats de les administracions.

L’ITworldEdu, celebrat a Barcelona els dies 25 i 26 de febrer esdevé ja una referència pel sector tecnològic educatiu. Durant el Congrés s’han mostrat les novetats tecnològiques, les experiències educatives i les aplicacions innovadores de la tecnologia per facilitar que la demanda educativa i l’oferta TIC de productes i serveis de tecnologia educativa tinguin el seu punt de trobada.

Enguany, i com a novetat, els alumnes hi ha tingut un paper protagonista a l’espai ItWorldEdu Junior on els alumnes de les escoles seleccionades han presentat les millors experiències educatives i aplicacions innovadores de la tecnologia a les aules.

Miquel Àngel Prats, professor de Blanquerna, Universitat Ramon Llull i membre del Comitè Científic de l’ItWorldEdu ha estat l’encarregat d’exposar les conclusions del Congrés en quatre dimensions: l’àmbit empresarial, l’àmbit del sistema educatiu, l’àmbit d’organització escolar i l’aprenentatge a l’aula.

L’ItWorldEdu ha donat a conèixer un àmbit empresarial tecnològic molt actiu i molt receptiu a les diferents demandes i necessitats de l’àmbit educatiu.

Prats ha destacat la urgent necessitat que té el sistema de canvi, no tant motivat per qüestions polítiques, sinó per una necessitat de pacte d’estat, d’estabilitat, de compromís i de responsabilitat de futur per a les seves generacions. Aquest canvi cal que sigui impulsat pels equips directius, que tenen la tasca de seduir al professorat, i on la família hi té un paper rellevant.

Per innovar pedagògicament amb suport TIC, les escoles necessiten fulls de ruta i plans estratègics que permetin dibuixar diferents escenaris de futur de la integració de la tecnologia a l’escola, per la qual cosa són necessaris diagnòstics tecnològics i pedagògics que mesurin la maduresa de les infraestructures TIC a l’escola.

Durant la clausura del Congrés, Baptista Borrell, president del Clúster Edutech, ha valorat la necessitat de confeccionar un llibre blanc que sigui significatiu del model TIC de centre i que sigui d’ajut per aclarir conceptes i entendre amb un nivell molt bàsic el nivell de maduresa del centre.

Borrell ha destacat que “per trobar el model econòmic sostenible per l’aplicació ideal d’aquests models TIC de centre, les administracions, els centres educatius i les famílies han de ser capaços d’entendre les inversions que han de fer, atesos els beneficis que esperem que les TIC aportin als processos d’ensenyament i d’aprenentatge”.

Jordi Puigneró, director general de Telecomunicacions i Societat de la Informació del Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya ha convidat els assistents a “mirar països com Finlàndia, que després de la crisi de la Unió Soviètica va impulsar dos grans eixos: invertir en TIC i invertir en educació”. “Si la informàtica ha entrat a les escoles com a element de suport, ha de seguir millorant processos pedagògics”, ha conclòs Puigneró.

Al Congrés hi ha participat experts de reconegut prestigi internacional en l’àmbit educatiu i tecnològic com Richard Gerver, assessor de governs sobre els sistemes educatius i exassessor d’educació del govern de Tony Blair, qui ha parlat de com crear generacions que puguin autogestionar-se a través de la tecnologia, no crear simples gestors com les escoles han estat fent fins ara.

Reconeixement a la divulgació de les TIC aplicades a l’educació

Enguany L’ItWorldEdu ha volgut destacar iniciatives de particulars, periodistes a títol individual, programes o mitjans de comunicació que s’hagin distingit per la difusió d’experiències relacionades amb les TIC i l’àmbit educatiu. El reconeixement a la divulgació de les TIC aplicades a l’educació” de l’itworldedu7 ha estat pels reportatges breus del “Blog de mestres” de Catalunya Informació, liderat per la periodista Montse Poblet i amb muntatge musical de Rosa Sillúe.

L’ItWorldEdu, al que hi ha assistit 700 persones entre responsables de centres educatius, responsables d’agrupacions educatives, empreses de solucions tecnològiques per l’educació, mestres i càrrecs de les administracions públiques competents en matèria d’educació i TIC, ha estat organitzat pel Clúster Edutech i promogut per la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i el Mobile World Capital-Barcelona.


Do NOT follow this link or you will be banned from the site!